خازن متغیر چیست ؟
خازن یک المان الکترونیکی پسیو است که به منظور ذخیره سازی انرژی الکتریکی در مدارها به کار میرود. ساختمان آن از دو صفحه فلزی تشکیل میشود که به طور موازی روبروی هم قرار گرفته اند. این دو صفحه توسط یک ماده عایق که به آن دی الکتریک گفته میشود از هم جدا میشوند. عواملی چون مساحت صفحات خازن، فاصله صفحات از یکدیگر، جنس دی الکتریک و ضخامت آن در تعیین ظرفیت خازن موثرند.
به طور کلی خازن ها به دو دسته خازن های ثابت و خازن های متغیر تقسیم میشوند. خازن متغیر نوعی خازن است که ظرفیت آن در محدوده معینی قابل تنظیم میباشد. هنگامی که سطح مشترک میان صفحات خازن و یا فاصله آن ها تغییر میکند، ظرفیت خازن نیز نسبت به آن دچار تغییر میشود. خازن های متغیر در انواع واریابل و تریمر ساخته میشوند.
خازن واریابل :
خازن های واریابل از دو مجموعه از صفحات فلزی ساخته میشوند که روی یک محور قرار دارند و توسط شکاف های هوا از هم جدا میشوند. قسمت ثابت آن استاتور و قسمت متحرک روتور نام دارد. با چرخش محور، موقعیت روتور نسبت به استاتور تغییر کرده و مساحت موثر صفحات خازن تغییر میکند. از آن جهت تنظیم مدارات LC در گیرنده های رادیویی استفاده میشود.
خازن متغیر تریمر :
خازن تریمر از یک صفحه ثابت و یک صفحه متغیر تشکیل میشود. با چرخاندن پیچ تنظیم موقعیت صفحات نسبت به هم عوض شده و ظرفیت خازن تغییر میکند. از این خازن ها جهت تنظیم دقیق فرکانس نوسان سازهای رادیویی استفاده میشود.